Ahlan Wasahlan.. Dah baca? Bacalah dengan mata hati, bukan membuta tuli. Syukran, Singgah lagi..^^

27 Sep 2014

Housemate Gili-gilo


Assalamualaikum.. Alhamdulillah, aku masih bernafas lagi... Aku masih lagi berpijak di bumi yang nyata.. Allahu... Sudah lama juga aku meninggalkan blog ini.. Kesibukkan melanda diri.. Sangat sibuk.. Jadual hidup aku sangat full.. Letihnya badan tak terkata, dan setelah kesibukan itu berkurangan barulah dapat aku menghadap laptop dan berada di sini untuk menaip.. Allahuakbar, aku risau dengan kesibukan diri aku, aku akan jauh dengan Allah.. Ya Allah, nauzubillah... Itu yang aku tak mahu.. Allahuu... Tapi setiap manusia imannya ada berkurang dan bertambah, tak dinafikan aku juga begitu orangnya, tapi bila dah rasa iman kita berkurang, terus istighfar dan muhasabah diri semula... Allah... Aku tidak mahu jauh walau sejengkal pun denganMu, tapi apakan daya aku hanya manusia biasa, yang belum cukup kuat... 

Allahurobbi, pagi ini sangat sunyi di rumah C3-05, aku kebosanan, tidak tahu nak buat apa, hmm.. mereka semua dah takda.. Aiza dengan Jujek balik. Tinggal aku dengan Lia berdua dalam RUMAH ni.. Kadang kadang Lia keluar, tinggal aku seorang sahaja dalam rumah ni.. Menung menung menung je lah aku..
"Eeeelahai.. mana je semua orang dalam rumah ni... Ziraaa, reyana, uppa, mau, fiza,,,, mana korang nii.. balik lah nakkk.. mak rindu kamu semua niii.. :')"
Dulu balik aje kelas, nampak mereka duk sembang kat luar.. Pastu aku mesti tanya,"Korang dah makan? kalau belum jom lah makan dengan aku.. :D"
Allahuu.. Sekarang aku balik, sunyi! Kadang2 Aiza dengan Jujek tak balik kelas lagi.. Lia kadang2 duduk lepak dengan classmate dulu, jadi aku sorang2 je lah kat rumah.. Nampak tak sedihnya disitu.. :'(
Dulu, bila aku lambat balik rumah sebab ada meeting, ade je yang call aku tanya bila balikk,"Nakkk.. balik lah nakkkk.. berembun aje kejenyee.. penat mak tunggu nii.. balikk.."
Hmm, sekarang bila ada meeting, balik lewat, aku harap sangat Jujek, Aiza, Lia tak tidur lagi.. Tak adalah aku sedih kepulangan aku di sambut dengan mereka yang bersengkang mata, kalau dulu bila aku dah balik, mereka ada je tengok movie sambil makan keropok, aku tengok pun, Allah meriahnya rumah ni sampai ketengah malam. Kalau aku balik mereka dah tidur, hmm.. sedih sangat.. Tak dapat spent time dengan mereka.. Kadang2 dah janji malam tu nak tengok movie sesama, tapi tiba2 pula aku ada meeting.. Sanggup juga mereka tunggu aku pulang sebab nak tengok sama sama.. Lepas tu aku tertidur.. Penat sangat, rasa bersalah dengan mereka, even mereka tak kisah pun, tapi hmm... Selalunya pagi2 kalau aku dah bangun, Zira mesti masuk bilik, tanya buat apa ke, kejut suruh bangun kee.. Mengacau aje kejenye pagi pagi.. Lepas tu bila semua dah bangun, sam-sama rasa bosan, then operasi mengemas rumah lah jawabnya bila dah bosan.. Tak pun masak nasi goreng.. Lepas tu borak-borak, tak pun tengok movie, haa... tak pun buat perangai gila kami di rumah.. Hehe. Gila kami macam budak-budak, serious tak matang, kalau orang yang tak faham tengok kami mesti kutuk habis, tapi itulah keseronokkan kami, gila di dalam rumah.. Dan percaya antara satu sama lain, tiada yang akan membuka aib kawan2 dalam rumah ni.. Memang lah diluar elok je aku tak banyak cakap, tapi di rumah, semua perempuan, gila gila pula semuanya, tak kan aku nak duduk diam tengok mereka gelak ketawa, gila-gila.. Aku join je lah nak merapatkan ukhuwah.. Dan alhamdulillah... pada mulanya masuk sini, sangat janggal, tak bertegur, masing-masing makan dalam bilik masing-masing, makanan masing-masing punya, tiada perkongsian pun. Tapi lam-lama, alhamdulillah, semuanya berubah, kami berkongsi segalanya.. Ukhuwah tu sangat manis.. Serious aku tak pernah ada sahabat seperti mereka.. Gilanya lain macam.. tiap2 hari ada je benda nak diketawakannya... Tapi sekarang, rumah ni sunyi.. Sunyi ya robb.. Nak ketawa pun macam tak nak ketawa je sebab takda penyambungnya. Eeelahaiii.. mana pergi semua orang dalam rumah ni! Ada je yang nak kene marahnyeee.. Hmm..
Antara dialog yang selalu kami gunakan dalam rumah, yang buat suasana rumah meriah..
"Ade jee yang nak kene marahnyee"
"k geng gerak lu papehal text"
"kojot aku lembaga hitam ni"
"Berembun ajee kejenyee"
"Saya cina duluu"
''hilangkan nasyid tuuu"
"Blur aje kejenye si Zira ni.."
"Weyy.. layanlah akuu, aku sedih niii"
"Zaa... Subuh zaaa(Ketuk katil atas)"
"Kalau aku mati tadi macam mana.."
"Uhuk uhuk(batuk), cakap dengan mak aku, aku sayang diaa"
"Ape je yang tak pasrahnye engkau ni.."
"Jangan seksi sangatttt kaki tuu"
Hmm.. rindu ya Allah.. banyak sangat.. Gurauan mereka kena dengan jiwa aku, sikit pun tak terasa.. Even bunyinya kasar tapi tak menyakitkan hati pun.. Guysss... I miss  you so much.






 
© THIS IS YOURS!