Ahlan Wasahlan.. Dah baca? Bacalah dengan mata hati, bukan membuta tuli. Syukran, Singgah lagi..^^

2 Jan 2012

Send Massage Musibah Adalah Karut!


Anyeong... Ok.. hari ni aku nak buat entry yang bertajuk "Send Massage Musibah Karut Musibah" Aku da lama nak buat post pasal ni, cuma tak berkesempatan.. Malam tadi aku menerima massage di facebook.. selalu kat phone skarang dah tersebar kat facebook...Huhh..Selalu tak dapat massage macam ni,
"WEYH KOWG BACE PLIZZZZZZ PENTING..................
CERITE TERBARU TENTANG DAJJAL.........
Kepada semua yang bergelar umat islam,
hari ini pakar meteorogi bahagian rusia,
pukul 3 petang kemarin mendapati sesuatu bunyi ganjil lagi seperti yang NGAUMAN RAKSASA yang kedua kalinya dari bawah mantel bumi,
menurut para ulama itu suara DAJJAL yang berusaha naik ke bumi.Oleh itu kita disuruh sentiasa tidak berhenti azan & solat.
sesiapa yang membaca tolong sebarkan kepada 20 orang umat islam.
jangan dipermainkan LILLAHITA'ALA & DEMI ALLAH,ini AMARAN. .
N dalam waktu 12 jam tidak dikirim kamu akan mendapat musibah di benci orangx2,
akan sial sampai umur48..."


Cerita terbaru?? Aku banyak kali dapat massage ni masa kecik2..Ini jawapan kepada sesiapa yang percaya pada massage ni.. Ok, tak salah kalau nak sebar kan pasal tu.. Tapi betul ke kalau sebar2 kan ni..Korang main send je kan tanpa selidik...Betul tak? ok.. memang lah kita kena sentiasa tidak berhenti azan & solat.. Tu memang tak salah.. Betul tu, Tapi kenapa diakhir text ni berbunyi ugutan? Dah tu, korang takut, korang pun send? korang send sebab takut ke sebab nak bagi tahu pasal dajjal tu? Semua tu kerja Allah.. Apasal pulak orang yang mencipta massage ni nak ugut bagai? siap kata  jangan dipermainkan LILLAHITA'ALA & DEMI ALLAH.. Siapa yang main kan nama Allah sebenarnya ni????

Haaa.. ada tu hantar yang berbentuk nama ALLAH.. lepas tu tulis,
"Dengan Nama ALLAH saya bersumpah saya akan menyebarkannya, jika saya tidak menyebarkannya saya akan ditimpa musibah"

Macam-macam lah yang aku dapat.. Tu pun kawan2 aku send.. perghh.. menyirap jeh.. sampai memory phone aku full.. sampai 10 orang kawan aku, hantar massage yang sama je... 
Haa.. ada tu macam ni
"(blablabla)....Kalau kamu padam massage ini sebelum kamu hantarnya kepada 10 orang kamu akan ditimpa musibah dalam masa 1 jam"

Aku tak send kat sapa2 pun massage tu.. Aku delete je terus... sebab aku memang tak percaya semua tu, mana dia tahu yang kita akan dapat musibah dalam masa 1 jam? Dia tuhan ke? Ha? Tu saja nak buat orang takut lah tu, dah tu membazirkan keredit.. Jangan mainkan nama Allah dengan massage2 macam ni.. Aku tak ditimpa musibah pun.. Bahagia je hidup aku.. Allah kan ada... Buat apa kita takut ngan massage tu.. Musibah,  n macam2 lagi yang ditimpa oleh kita, tu semua dugaan ALLAH yang nak uji hambaNYA, bukan massage tu yang menyebabkan kita ditimpa musibah.. So, aku nak nasihat JANGAN PERCAYA pada massage2 macam ni.. Berfikiran MATANG lah sikit.. Dulu masa aku darjah 4 & 5, aku percaya jugak.. Aku tanya Akak aku, Ibu aku, Ayah aku... diorang cakap semua tu tak betul..tanya lah orang yang arif pasal ni.. so, aku tak lah send kat sesapa.. See.. mana ada musibah terjadi kat diri aku.. Kalau ada pun itu adalah satu dugaan dari Allah untuk menguji hambaNya... Bukan sebab massage tu.. Kan boleh jadi syirik bila kita percaya.. So, siapa yang mereka-reka massage ni, stop2 lah send kat orang.. Ko nak menduakan Allah ke? Yang si penerima massage ni? ko percaya? ko dah menduakan Allah.. ALLAH ialah tuhan kita, Allah maha mengetahui.. Bukan massage tu.. Sama ada penyampaian massage tu adalah tentang islam, aku tak percaya kalau diakhir text dia suruh kita send kat orang, kalau tak send dapat musibah.. Haihh....Dah berapa orang percaya dah ni? So, korang kalau terima massage macam ni.. DELETE je terus... dan kalau boleh nasihat lah, semua tu tak betul, dan kalau kita percaya, boleh jadi syirik... Astaghfirullahalazim... Huh.. sama ada di facebook, atau dilaman2 mana pun, ada massage macam ni, tak yah layan der... Agaknya dah tersebar di laman2 ni sebab orang tu tak de keredit, then dorang takut akan ditimpa musibah, so dorang copy massage tu dan send kat fb,myspace, tweeter, atau mana2 jeh lah.. fb lagi senang kan.. send jeh, tak yah guna kredit.. tapi, bila dah send kat orang tu, kalau orang tu percaya, dah jadi syirik.. so, dosa tu akan beterusan.. korang nak dosa ke? 10 orang korang hantar dan 10 orang tu hantar kepada 10 orang lagi.. dah berapa banyak dosa korang dapat? HENTIKAN massage macam ni..OK.. Kita ni hamba Allah.. makhluk yang dicipta olehNYA.. so, kita berdoa sahaja kepadaNYA.. Allah yang maha mengetahui segala2 nya, berdoalah padaNYA, mintak dijauhi musibah, sekiranya ada musibah menimpa diri, anggaplah itu satu ujian darinya, anggap lah Allah sayangkan kita, tu sebab lah Allah nak uji kita.. Ok.. sampai sini saja... Ingat.. dont believe it ok.. Aku pesan sekali lagi....JANGAN PERCAYA DENGAN MASSAGE KARUT NI!! Assalamualaikum.

Stop hantar massage karut!


4 comments:

Fatin said...

assalamualaikum.Nice entry!Saya Pun selalu Dapat Mesej Macam ni!Mesej Ni Juga Macam Surat Berantai

Nabilah said...

Hehh.. so tapayah percaya lah sume2 nihh.. :)

Balqis Athirah said...

tah , mengarut jew . ex aku post benda cmni . pastu nasib baik ad orang tegur apa yg dia post tuhh .

Nabilah said...

hahaha... untung lahh.. apa2 pun. sedarkan umat islam yg msg ni karut. sbb ia main2 kan takdir Allah, boleh rosak aqidah :)

 
© THIS IS YOURS!