Ahlan Wasahlan.. Dah baca? Bacalah dengan mata hati, bukan membuta tuli. Syukran, Singgah lagi..^^

26 Dec 2012

Nikmat Itu Datang Dari Mana?


Assalamualaikum.. Selamat petang.. burung berkicauan, tambah pula suara riuh kanak2 di luar rumah bermain.. Udara yang segar di tambah pula dengan angin sepoi2 bertiupan.. SubahanAllah. Allahuakbar.. Indahnya ciptaanNya.. Syukur Alhamdulillah aku hidup di bumiNya.. 


Dengan segala nikmat yang diberi olehNya.. MasyaAllah.. tak terkata.. melihat gunung yang tinggi, lautan biru yang luas, kehijauan pokok2 langit yang kelihatan indah... Allahuakbar.. Sungguh hebat ciptaanNya, tak terlawan dek manusia.. dan tak terkira segala nikmat yg diberi.. masyaAllah...

Itu lah betapa besarnya kuasaNya... Tapi masih lagi ada manusia yang tidak sedar akan segala nikmat itu datang dari Allah.. Manusia juga alpa akan kebesaranNya.. Manusia juga lupa dari mana dia datang, siapa dia.. dibuat dari apa, apakah panduannya, apakah tangungjawabnya yang digelar hamba Allah.. Jangan sampai kita lupa akan semua itu..  Nauzubillah.. syukuri lah segala nikmat yg dikurniakan olehNya..Kesimpulannya nikmat itu datang nya dari Allah.. Dalam surah an-Nahl:18. Dalam ayat tersebut Allah kata,"Sekiranya kamu cuba nak menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tak akan mampu mengiranya..."
Sampai sini sahaja untuk petang ni.. semoga coretan yang pendek ini dapat menyedarkan kita semua.. Assalamualaikum..


No comments:

 
© THIS IS YOURS!