Ahlan Wasahlan.. Dah baca? Bacalah dengan mata hati, bukan membuta tuli. Syukran, Singgah lagi..^^

2 Jun 2016

Serpihan Ego

Assalamualaikum pembaca yang dihormati.. Here I'm. Jangan risau, aku masih disini, aku cuma mencari ruang dan hari, untuk aku men'free'kan tangan ini. Belum. Aku belum futur lagi. Aku menyepi bukan kerana itu, aku menyepi kerana aku juga manusia, ada masa aku sendiri, ada kesibukkan aku tersendiri. Senang cerita masa tidak mengizinkan aku menekan punat punat keyboard ini dan lontarkan apa yang aku ingin sampaikan. So, what stories kali ni ? Okay, I'm just wanna share something.

Someone asked to me,
"Macam mana nak hilangkan rasa menyampah terhadap seseorang itu? Lagi2 dia banyak sakitkan hati kita, lagi banyak kita menyampah kat dia".
Jujur aku katakan, nak menjawab soalan ini bukan semudah 1,2,3 bagi aku. Walaupun hanya perlu jawab sesimple ini, "Sedangkan Nabi Muhammad SAW yang dihina, dicaci dan macam2 lagi, tapi Baginda tidak pernah berdendam, malah dibalas dengan kebaikan. Allah itu juga bersifat Al-Ghofur yakni maha pengampun."
Jawapan ni mesti selalu jumpakan? Ya, boleh je aku jawab macam tu. Tapi aku sendiri rasa tak layak untuk menjawab bunyi yang sebegitu, aku sendiri banyak terasa hati, aku sendiri banyak.. hmmm.. banyak lah. Entahlah. Aku rasa macam banyak. Well, human.. 
Tapi satu buat aku rasa kuat untuk menjawab, just think the question come is actually from your heart. So you need to think the way how to you answer the question Nabilah! Mungkin Allah juga nak aku sedar betapa dunia ini bersifat sementara, sesementaranya rasa sakit ini.
So aku just jawab, "Don't ever learn how to hate, but learn how to forgive and forget"
Yezza, belajar. Didiklah hati supaya belajar untuk memaafkan dan melupakan kesalahan orang lain. Aku tak tahulah sama ada jawapan yang aku beri itu, membantu ataupun tidak, tapi apa yang terlintas difikiran itulah yang terasa dihati. Ya, aku juga masih belajar untuk tidak membenci. Aku juga masih belajar untuk memaafkan orang lain. All humans are not perfect. Ataupun orang selalu gunakan ayat,"Nobody perfect". Walaupun kita adalah daie sekalipun, kita ada hati. Macam-macam boleh rasa. Cuma yang buat keputusan adalah kita sendiri sama ada take it or leave it.. Apa pun, kita sama-sama okay ? Sama-sama untuk perbaiki apa yang kurang.
Moga dengan sedikit perkongsian ini, dapat meruntuh serpihan ego kita daripada terus membenci. Sekian. Wallahua'lam :)

No comments:

 
© THIS IS YOURS!